Fish n’ Chips
Klassisk og ikonisk ret som stammer fra Storbritannien. Lad dig ikke afskrække af de mange delelementer, tag et af gangen og du får den skønneste ret 🙂
2 personer
Tilberedning
Øldej
Øl, gær og soyasauce piskes sammen. Tilsæt derefter langsomt melet mens der røres. Rør indtil der ikke er klumper i dejen og den er helt glat. Konsistensen skal være som blød piskefløde.
Dejen har det bedst af at hvile over natten, alternativt kan den stilles på køkkenbordet i 3 timer, så gæren når at virke, og dejen bliver let og sprød.
Chips
Vask og rengør kartoflerne grundigt og skær dem i grove aflange stykker i
nogenlunde samme tykkelse. Vask dem godt igen i vand i et par minutter,
så stivelsen fjernes. Tør dem helt af.
Hæld rapsolien i en dyb pande og varm op til ca. 140 grader.
Steg chipsene i olien i cirka 6-8 minutter, indtil de er bløde. Du skal nemt kunne stikke spidsen af en kniv igennem dem. De skal ikke have farve i denne omgang. Lad dem dryppe af og fordel dem på en flad bakke for at køle af. Stil gryden med olie til side, indtil du er klar til at stege fisken.
Fish
Lav en 10% saltlage: rør 50 g salt i 5 dl koldt vand, indtil saltet er helt
opløst. Læg de udskårne fiskestykker i saltopløsningen i 10 minutter – indstil en alarm, for de skal kun have de 10 minutter! Dræn efterfølgende fisken godt og dup den tør i et håndklæde. Opbevares koldt indtil du skal bruge den.
Ærtepuré
Blend de kolde ærter i en foodprocessor, indtil ønsket konsistens.
Tilsæt salt, citronsaft og lidt olivenolie efter smag lige før servering, så bevares ærternes klare grønne farve.
Tartarsauce
Blend cornichons og kapers i en mixer til de er finthakket. Tilsæt mayonnaise, creme fraiche, hakket estragon, dild og persille. Smag til med salt og kværnet hvid peber.
Har du ikke en mixer, så skal cornichons og kapers hakkes meget fint.
Fritér
Opvarm olien til 180 grader.
Tag fisken og læg lidt mel over, fjern overskydende og dyp derefter i øldejen.
Hold fisken i fingrene og sænk den langsomt ned i den varme olie. Steg i cirka 6-8 minutter – afhængig af fiskens tykkelse.
Dejen skal være sprød, lys og gyldenbrun.
Tag fisken op med en hulske og lad den dryppe af på en rist eller et stykke køkkenrulle.
Steg i mellemtiden chipsene i olien for anden gang. Chipsene skal være sprøde og gyldne og få farve.
Tag chipsene op med hulske og lad dem hurtigt dryppe af.
Anret
Anret på en tallerken, server med salt og malteddike. Alternativt salt og eddikepulver over både fisk og chips.
Ingredienser
Øldej
3,3 dl pilsner eller hvedeøl
150 g hvedemel
20 g gær
2 spsk soyasauce
Chips
3 bagekartofler
Rapsolie til friture
Flagesalt
Fish
350 g hvid fisk
50 g fint salt til lagen
Ærtepuré
200 g optøede små fine ærter
Citronsaft
Olivenolie
Salt
Tartarsauce
100 g kapers, drænet vægt
100 g cornichoner, drænet vægt
5 g dild og persille
5 g estragonblade
100 g mayonnaise
30 g creme fraiche
Fritér
Lidt hvedemel
Fritureolien fra chips’ene
Salt
Malteddike eller eddikepulver